Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az aranyér

2009.10.26

Az aranyér (hemorrhoid )

A végbél leggyakoribb betegsége .A fejlett országok lakosságának felénél megtalálható valamilyen végbélelváltozás .Az aranyér a civilizált, elkényelmesedett lakosság betegsége amihez az is nagyban hozzájárult,hogy az emberi faj az evolúció során  két lábra állt ,a test statikai viszonyai megváltoztak .Ennek következtében gyakoribbá  váltak a különböző mozgásszervi betegségek és miután a végbél körüli vénás fonatokban  nem találhatók áramlásszabályozó billentyűk nagyobb nyomás nehezedik a végbélre és a záróizmokra is.

A végbél utolsó szakasza a mindössze öt centiméteres hosszúságú végbélnyílás csatornája.

                         

Kép

 

 

 

 

 

                    

                              Az emésztőtraktus felépítése

Az emésztőszervrendszer  utolsó szakaszának működését a belső és a külső záróizom befolyásolja .A belső záróizom szokásos körülmények között összehúzódott állapotban van ,hogy meggátolja a széklet kiszivárgását a végbélnyíláson .Amikor a végbelet a széklet felhalmozódás ingerelni kezdi ,akkor innen idegimpulzusok indulnak ki a végbélnyíláshoz és ezek  ellazulást váltanak ki .A végbél tágulása tudatos késztetést hoz létre a belek kiürítésére .A külső záróizom nagymértékben   akaratlagos idegi ellenőrzés alatt áll ,így összehúzott állapotban lehet tartani egészen addig ,amíg ellazítva székletet akarnak üríteni .

A végbélnyílás környéke vénás erekkel bőségesen ellátott. Az itt lévő a végbélnyálkahártya alatt található érköteg  a szabályos végbélműködéshez ,a széklet tartásához,illetve a megfelelő székletürítési mechanizmushoz nélkülözhetetlen .A végbél illetve a végbélnyálkahártya tehát gazdag  ér-és ideghálózattal rendelkezik és ez  a szervezet egyik legérzékenyebb területe .Ha az érpárát rögzítő kötőszövet megnyúlik ,az érhálózat kitágul , akkor aranyér keletkezik .Ha az aranyeres párna lecsúszik ,a végbélcsatornából előesik ,aranyeres betegségről beszélünk.

                   

Kép

                              Az aranyeres csomók 

 

 

                         

                 

                        

 

A kialakult aranyérbetegség vissza nem fordítható ,kezelés nélkül különböző panaszokat okoz  és előbb-utóbb a legsúlyosabb szövődmények is kialakulhatnak .A végbéltáji panaszokat azonban más elváltozások is okozhatják ,például a nyálkahártya kifekélyesedése ,a végbél jó- vagy rosszindulatú daganatai ,szemölcsök ,repedés ,sipoly. 

                        

Kép

                              Aranyeres csomók

 

..Avégbélrák azonban  a kialakulásának korai szakaszában gyógyítható .Ezért fontos ,hogy mielőbb rászánja magát a beteg az orvosi vizsgálatra. A vizsgálat ,a végbéltükrözés nem fájdalmas ,percek alatt elvégezhető és pontos diagnózist ad a végbél állapotáról .Általános tapasztalat ,hogy a betegek nem szívesen fordulnak orvoshoz a végbéltáji panaszukkal ,mert beszélni kell a kellemetlen tünetekről ,és meg kell mutatni a fájdalmas területet ,félnek a vizsgálattól  és az esetleges rossz hírtől.

Elhelyezkedésük szerint belső és külső aranyeret különböztetnek meg . A belső aranyeres hálózat csak szakorvosi vizsgálattal állapítható meg ,míg a külső aranyerek a végbélnyílásnál látható és kitapintható csomóként jelennek meg .A kezelések célja az eredeti egészséges állapot megtartása prevencióval ,illetve a kialakult betegség esetén a végbél nyálkahártya épségének a megőrzése .a betegség megszüntetése .

Az aranyerek osztályozása nem szükségszerűen a betegek panasza szerint történik,hanem az anatómiai elváltozások alapján :

-Az elsőfokú kitüremkedések (nódusok) vérezhetnek ,de nincs egyáltalán előesés (prolapsus) a végbélnyílásból .

                               

Kép

 

                             

                             Elsőfokú aranyér

-A másodfokú aranyerek nyomás fokozódásra kissé kitüremkednek  (prolabálódnak) ,de spontán visszahúzódnak .

                          

Kép


 

                             

                    

                               Másodfokú aranyér

 

-A harmadfokú aranyerek székeléskor kitüremkednek és csak manuális beavatkozással helyezhetők vissza .

                             

Kép

 

                  

                               Harmadfokú aranyér

                             

 

-A negyedfokú aranyér az  előesést követően kizáródik és nem

helyezhető vissza .

 

                             

Kép

 

 

 

                               Negyedfokú aranyér

 

                            

Kép

 

 

                                   Aranyeres csomók

 

Az aranyeret kiváltó tényezők között fontos szerepük van a genetikai , az örökletes hajlamnak .Az aranyér ugyanis általános kötőszöveti gyengeséggel függ össze és ezt az alkati sajátosságot az örökletes tényezők is befolyásolják .A betegség kiváltásában ezen kívül  jelentős szerepük van a hasüregi nyomásviszonyok megnövekedésének ,amit  a nehéz székletürítés , a székrekedés , a nehéz súlyok emelése ,nőknél pedig a terhesség,vagy a szülés  hozhat létre .Az utóbbi esetben a szülést követően gyakran visszaállhat az eredeti állapot . A civilizációs ártalmak is közrejátszhatnak a jelenség kialakulásában ,mint : a rostszegény táplálkozás , a túlzott gyógyszerfogyasztás ,a bélflóra tönkretétele (diszbiózisa) helytelen táplálkozással ,vagy  túlzott gyógyszer fogyasztással .

.Az epehólyag rendszertelen kiürülése következtében beálló epesavas sók hiánya a középbélben székrekedést eredményezhet ,miután ha kevés epehólyag üríttető hormon (kolecisztokinin) keletkezik a patkóbélben az epehólyag nem kap elég impulzust az összehúzódásra , nem kerül elegendő epesavas só a bélcsatornába ami  a végbélben a székletürítés fontos tényezője .Egyéb civilizációs ártalmak mint az ülő életmód ,a puha kényelmes ülőalkalmatosságok ,a mozgáshiány  ugyancsak elősegítik  a végbél lazaságát és kitüremkedését. Az egyéb táplálkozási hibák ,mint a csípős,fűszeres ,zsíros ételek ,az alkoholfogyasztás szintén kiváltó ,elősegítő tényezők lehetnek .

Az aranyér legfontosabb tünetei:

·       a végbéltáji fájdalom

·       a vérzés

·       kitüremkedés

·       előesés

·       viszketés

·       váladékozás

·       székelési bonyodalmak.

A tünetek felléphetnek a kezdeti stádiumban is de előfordul,hogy az előrehaladott fázisban sem észlel a beteg panaszt . A viszketés oka általában a durva toalettpapír miatti bőrsérülés , Candida albicans gomba ,parazita fertőzés ,vagy táplálék allergia .Fájdalom addig rendszerint nincs ,amíg a külső aranyeres csomók nem gyulladnak be . Mivel a végbélcsatorna fölött nincsenek érző idegvégződések ,a szövődményt nem okozó belső aranyeres csomók ritkán okoznak fájdalmat . A vérzés általában belső aranyeres csomóhoz kapcsolódik ,és előfordulhat székelés előtt ,alatt és után .A külső aranyeres vérzést egy trombotikus csomó akut berepedése okozza .A vérző aranyeres csomók súlyos vérszegénységet idézhetnek elő a tartós vérveszteség miatt. A haemophiliában ,vérzékenységben szenvedők esetében a bevérzés akár végzetes is lehet .

A későn észlelt esetben a hagyományos orvoslás már csak műtéti beavatkozással tud gyógyítani .A tünetek a napi életvitelt zavaró ,kellemetlenséget okozó tényezővé léphetnek elő.

A felsorolt panaszok közül a leggyakoribb az aranyerek vérzése ,amely többnyire friss piros vércsikként jelentkezhet a toalettpapíron ,vagy vércsepp gyanánt a WC kagylóban .Az előesés (prolapsus) rendszerint az erőltetett székletürítéskor alakul ki és társul egy kellemetlen nyomásérzéssel ,fájdalommal. A III. és a IV. fokozatú aranyér nem húzódik vissza és ennek következtében a végbélben kevés lesz az érpárnázottság ,ennek hatására váladékozás ,a nyálkahártya irritáció miatt nedvezés  észlelhető .Ezek a nedvek felmarják a végbél (perianális) régióit és a területen viszkető kellemetlen érzést váltanak ki .A IV.fokú aranyér esetében az erek megtörnek ,a vér elfolyása,kiürülése akadályozottá  válik ,ami heves akut fájdalmat vált ki .A vénás elfolyás aka dályozottsága ,az erek akut gyulladt állapota kizáródást okoz ami trombózist és elhalást eredményez .Ezek a tünetek erősödhetnek a terhesség ,a szülés alatt ,a jelentős elhízás esetén ,a munkahelyi ártalmak (tartós ülés ,állás ) fennforgása alkalmával.

Az aranyeres betegek vizsgálatához előzetes előkészítés (koplalás,beöntés,illetve éhgyomri állapot) nem szükséges . A páciensnek a következő kérdéseket célszerű feltenni :

·       Rendszeres –e a széklete?

·       Véres –e a széklete?

·       Székeléskor fájdalmai voltak –e már?

·       Duzzanatot ,csomót a végbelén tapintott –e?

·       Viszketést ,váladékozást ,testsúly csökkenést észlelt-e?

·       A családjában volt-e daganatos beteg?

·       Vizsgálták-e már a végbelét?

·       Milyen más betegsége van?

·       Véralvadása rendben van –e?

·       Szed –e véralvadásgátlót?

A végbélvizsgálatot legcélszerűbb bal oldalt fekvő helyzetben végezni felhúzott lábbakkal ,mert ez a legkevésbé szeméremsértő és a legkényelmesebb testhelyzet a paciens számára. Fontos ,hogy teljesen ellazult állapotban történjen a vizsgálat ,amit a személyzet  türelmes viselkedése és a nyugodt környezet erősíthet .A vizsgálatot mindég a végbéltájék a perianális  terület megtekintésével  kezdik .A végbéltájékon a kövezkező elváltozások fordulhatnak elő :bőrkinövés ,szemölcs ,végbél repedés  (fissura),végbél sipoly (fistula) ,tályog (abscessus) ,polip ,jó-, vagy rosszindulatú daganat .Az orvos ezt követően elvégzi az ujjal való végbélvizsgálatot .Ennek során a végbél fájdalasságát ,érzékenységét ,a záróizom feszességét ,az esetleges  kinövéseket vizsgálják meg .

A végbéltükrözés (anoscopia) során a végbél alsó 4-6 centiméteres szakaszát vizsgálják meg ,elsősorban az érpárnázottságát a 3, 7 és 11 óra magasságában lévő régiókban .Ekkor van rá mód ,hogy az aranyerek állapotát nagyságát ,súlyosságát ,gyulladásos állapotát ,a vérzés intenzitását  rendesen megitélhessék .Hasonló előkészületekkel történik az aranyerek kezelése is. Ha a panaszok és a tünetek ,a talált kép felveti más súlyosabb betegségek  lehetőségét is akkor el kell végezni a vastagbél további szakaszainak a vizsgálatát is (rectoscopia ,colonoscopia) ,hogy ki lehessen zárni ezeket .

Az aranyér kezelése során figyelembe kell venni a betegség klasszifikációja szerinti besorolását ,a betegség stádiumát.

A konzervatív kezelést  a diéta és az életmód változtatással kezdjük .A táplálkozási rendszert úgy kell kialakítani ,hogy az megfelelő könnyű székelést ,lágy széklet konzisztenciát biztosítson. Ezt a célkítűzést sok rostos táplálék fogyasztásával ,elsősorban  a zöldségek és a gyümölcsök arányának a növelésével ,natúr műzlik felvételével ,savanyított tejtermékekkel lehet elérni .A felsoroltakon túl a kellő mennyiségű folyadékfelvétel lágyítja a székletet ,megelőzi a székrekedést ,ezáltal csökkenti a székelési prés alkalmazását . A fokozott rostbevitel bizonyítottan csökkenti a székeléskor jelentkező aranyeres vérzést ,illetve a székeléssel kapcsolatos diszkomfort érzést belső aranyérrel rendelkező betegeknél ,de nem javít a prolapsus súlyosságán .A rostbevitel növelése enyhíti a prolapsussal nem járó betegek székelési panaszait,de kb. hat hétnek kell eltelnie az eredmény jelentkezéséig. Az életmódbeli változások a rendszeres  testmozgás fokozását ,a testtömeg optimalizálását ,a rendszeres székelési szokások kialakítását jelentik .

                        

Kép

 

                          

 

A jól kialakított WC és bidé megfelelő tisztálkodási lehetőséget jelent.

 

Szükségesnek tartom megjegyezni, hogy a  vékonybél utolsó szakaszába lejutó epesavak a normális székelési inger kiváltásának legfőbb tényezői .

Ebből fakadóan ha kevés epesav kerül a vékonybélbe ,azaz ha nem ürítik  naponta rendszeresen a tömény epét a hólyagból ,akkor székrekedés léphet fel .Először a naponkénti székletürítés marad el ,a pangó székletből egyre több víz és toxikus anyag szívódik fel ami mérgezi a szervezetet (autointoxikáció) ,a normálisan formált széklet keménnyé ,bogyóssá válik. A töményebb epében lévő epefesték a székletet sötétbarnára színezi .A széklet sötétebb ,vagy világosabb színe pontosan jelzi a kiürült epefesték mennyiségét .Nem szabad elfelejteni,hogy a májbetegségek ,a sárgaság is sötétbarnára  festi a székletet ,illetve a nagymennyiségű tej-,vagy tejtermék fogyasztása világosabbá teszi azt .

A gyógyszeres kezelésre számos készítmény áll rendelkezésre .  A kúpok helyi fájdalomcsillapítókat ,enyhe érösszehúzókat ,vagy gyulladás csökkentőket tartalmaznak .Ezek az összetevők átmeneti-leg csökkentik a betegség tüneteit ,de alapvetően nem befolyásolják az aranyerek kóros  működési mechanizmusát ,nem hatnak az anális érpárnázottságra .Tartós alkalmazásuk helyi irritációt ,ekcé-mát okozhat ,vagy egyéb szisztémás mellékhatásokat válthatnak ki. A szájon át szedhető készítmények hatóanyagai  javítják a vénás tónust ,az erek állapotát és csökketik a prosztaglandin szöveti hormon felszabadulását ,ezzel megakadályozzák a prosztaglandin gyulladást fokozó és fájdalom  közvetítő transzmitter szerepét .

 

Ambuláns sebészeti beavatkozások II.és III. fokú aranyerek eseté-ben lehetségesek .A szakszerű kezelés fájdalommentesen elvégezhető mert a beavatkozás a  fájdalom érző vonal a linea dentata az érző zóna fölött történik .Az egyik leggyakoribb beavatkozás a Barron által 1963-ban  kidolgozott operációs technika ,amikor anoscopian keresztül felkeresik az aranyér eredését és egy speciális eszközzel gumigyűrűt helyeznek fel az érhalmaz tövére .

                                 

Kép

     

 

                             Az aranyér lekötés( ligatio) első lépése

                     

Kép

 

                                      

              A gumigyűrű felhelyezés ,második lépés

                   

Kép

 

                                      

  Az aranyeres csomó tövére felhelyezett gumigyűrű

 

A lekötött (strangulált ) nódusok néhány nap alatt elhalnak (necrotizálnak) ,majd lelökődnek .Az alapjuk ezt követően elhámosodik.

Az első alkalommal csak az egyik irányt kezelik ,majd két hét elteltével elvégzik a következő területen elhelyezkedő ércsomók lekötését

A kezelés nem teljesen kockázatmentes ,mert különböző fokú szövödmények ( trombózis ,enyhe vérzés ,fekély,tartós diszkomfort érzés,vizelet  visszatartás,kismedencei szepszis,tályog) alakulhat-nak ki .

Az ambuláns kezelések között egyéb megoldások is ( injekciós scleroterápia ,fagyasztás,artéria aláöltés,fotokoaguláció )szóba jöhetnek.

A III.és IV.fokú aranyereket  műtétek keretében intézeti körülmények között kell megoldani .Az egyik  legelterjedtebb műtéti megoldás Európában az 1937-ben bevezetett Milligan-Morgan szerinti nyitott aranyér műtét .Ennél az eljárásnál a bőrt és a nyálkahártyát bemetszik majd leoperálják az aranyeres halmazt a végbél záró izomzatáról (analis sphincter ) és a tápláló eret lekötik ,a  sebet pedig nyitva hagyják ,hogy a későbbiekben sarjadjon be magától .A betegek általában addig maradnak a kórházban amíg az első szövődménymentes székletürítés megtörténik .Ebben az esetben is fontos a megfelelő ürülék konzisztencia biztosítása ,a műtéti terület fokozott tisztántartása ,a vizeletürítés nyomonkövetése, a lázmenet ellenőrzése ,az esetleges szövődmények (utóvérzés ,gyulladás) kezelése .

Az aranyérsebészetben teljesen új fejezetet  nyitott Antonio Longo palermói sebész aki 1993-ban mutatta be a szakmai körökben circularis mucosectomia , a körkörös nyálkahártya kimetszés néven ismertté vált módszerét ,amelyet ma már széles körben alkalmaznak a korszerű gyógyászatban .

A  műtéthez egy körkörös bélvarrógépet alkalmaznak .

                            

                         

Kép

 

                                   

                             

                        

                             A körkörös bélvarrógép

 

Ebben egy dupla titán kapocssor és körkörös penge segítségével a végbél csatornából egy nyálkahártya hengert metszenek ki ,majd egy varratsort hoznak létre a szövetek egyesítésére .Ezzel elérhető ,hogy az előesés megszűnik ,az aranyerek visszahúzódnak ,javul a vénás kiáramlás ,kiürülnek a véredények .A beavatkozással az aranyereket tápláló verőereket megszakítják,így a bennmaradt ereket elsorvasztják.

A műtétet követő héten a terhelés fokozatosan növelhető ,de az erős fizikai igénybevétel nem engedélyezett .Az ilyenkor szokásos diétát ,rostos táplálék kiegészítéssel kell alkalmazni .A beavatkozásnak ritkán vannak szövődményei .

 

A természetgyógyászati megközelítés

 

A bemutatott orvosi beavatkozások jelentős része elkerülhető a szakavatott természetgyógyászati terápiák alkalmazásával .

Az aranyeres panaszok ritkák a világnak olyan térségeiben ,ahol rostban gazdag ,agyonfinomítástól mentes élelmiszereket fogyasztanak .A rostban szegény,túlnyomórészt feldolgozott ételeket tartalmazó étrend nagyban hozzájárul a csomók képződéshez .

A rostszegény étrend megnehezíti a székelést ,mert a széklet mennyisége kevesebb ,állaga keményebb .Az erőlködés fokozza a hasüri nyomást ,ami elzárja a vénás véráramlást .A megnövekedett nyomás fokozza a vér pangást az alhasban ,jelentősen meg-gyengítheti az ereket ,előidézi az aranyeres csomók kialakulását .

A megelőzés talán legfontosabb eleme a rostdús étrend. A zöldségek gyümölcsök ,hüvelyesek és a magvak fokozzák a bélmozgást a perisztaltikát .A rostok több típusa megköti a vizet ,ami képlékennyé teszi a székletet,növeli a mennyiségét ,ezáltal könnyebben ,kisebb erőlködéssel üríthető .A rostokra a bélflóra rendbentartása miatt is szükség van .A nyersrostot az emberi szervezet ugyan nem képes megemészteni  ,de számos olyan rostot igénylő hasznos baktérium él a vastagbélben amely előnyös tevékenységével kedvező hatást gyakorol a gazdaszervezetre ,néhány vitamin szintézisével előnyös a szervezet számára ,megfelelő állapotban tartja az immunrendszert ,nem engedi elszaporodni a káros baktérium fajokat ,visszaszorítja a gombákat,például a Candida albicans-t. A növényi rostok nagy felületük révén megkötik  ,abszorbeálják a vastagbélbe kerülő bomlástermékeket ,a toxinokat amivel elkerülhető ezek visszaszívódása ,reszorbciója és így megelőzhető a szervezet autointoxikációja .

Természetes széklet mennyiség növelőkkel is mérsékelni lehet az ürülék eltávolításkori erőlködés mértékét .Az indiai és iráni bolha –fű a Plantago ovata porított maghéja amely Isabgol néven van hazánkban forgalomban és a guár enyhén hashajtó hatásúak  azáltal ,hogy megkötik a vizet és zselatinszerű masszát képeznek.Az indiai bolhafű fogyasztó hatású is mert megköti a bélben az epesavak sóit,így a zsír nem tud tovább emulgeálódni .A máj erre újabb epesavas sókat termel amihez koleszterint von el .Ezzel a vér koleszterin szintje is csökkenthető! Általában ezek kevésbé irritáló hatásúak mint a búzakorpa és más cellulóz rostokat tartalmazó termékek .A búzakorpa fogyasztása egyébként sem javasolható ,mert jelentős foszfor tartalma miatt kalciumrabló .A foszfortúlsúly esetén ugyanis a megfelelő kalcium-foszfor arány helyreállítása végett a szervezet a csontraktáraiból mobilizálja a hiányzó kalciumot ami felgyorsíthatja a csontritkulás folyamatát. A korpa fogyasztás azért is kockázatos mert a vastagbél kiöblösödéseibe (divetikulumok ) rakódva erjedésnek indulhat és baktérium depóvá alakulva növeli a végbélgyulladás esélyét .

Számos kísérletben igazolódott ,hogy a térfogatnövelő rostok nagymértékben csökkentik az aranyeres tüneteket( vérzés fájdalom,viszketés,aranyér előesés) és javítják a bélműködést .

A helyes táplálkozással ,az ételek alapos megrágásával elősegíthető ,hogy a széklet lágy legyen . A testmérettől függően napi két liter folyadékot kell fogyasztani ahhoz ,hogy a széklet lágy legyen,

 A rostdús, kevés cukrot tartalmazó táplálék megelőzi a renyhe bélmozgást .

Az ajánlott élelmiszerek a müzli ,tejtermékek,szezámmag ,lenmag ,napraforgó,mazsola,búzacsira,zöldségek,héjastól fogyasztott gyümölcsök,mogyoró .A székrekedésre hajlamosak iktassanak be az étrendjükbe olyan táplálékokat amelyek megmozgatják a béltraktust ,mint a joghurt ,a savanyú káposzta ,a szilva és a barack lekvár ,egy korty kávé,egy fürt szőlő,vagy ezek kombinációja. Ugyanakkor tartózkodjanak a fogó hatású táplálékoktól ,mint az alma,a banán ,a kakaó,a csokoládé .

Kerülendő a túl sok fehérkenyér ,a rizs a tésztafélék fogyasztása ,a kóla ,a fekete tea,a zsíros fűszeres ételek,a hámozott gyümölcs ,a túl sok  hús, a hagyma .A gyakran jelentkező székrekedésnél kérjék ki a szakértő természetgyógyász tanácsát .Kerülni kell a hashajtókat ,mert a béltraktust lustává,hashajtó függővé teszi. Étkezés előtt egy kanál paraffinolaj elősegíti a könnyű székelést.

A hidroterápiás beavatkozások közül a meleg ülőfürdő hatékony és szelíd gyógymód az egyszerűbb esetekben .A fürdővíz hőfoka legyen 38-40 fok C körül .Hatása jótékony de rövid életű.

A helyi kezelés a legtöbb esetben csak átmeneti könnyebbülést hoz,de még ez is jobb a semminél .Erre alkalmasak a végbélkúpok ,a kenőcsök és a végbélbetétek .Számos vény nélkül is kapható olyan szer van forgalomban amelyik természetes hatóanyagokat tartalmaz ,mint a varázsmogyoró (Hamamelis), a cápamájolaj,a tőkehalmáj olaj , a kakaóvaj ,a perui balzsam ,a cinkoxid ,élő élesztőflóra –származékok , allantoin és körömvirág kivonat .

Természetgyógyász kollégától  hallottam ,hogy nyers burgonyából készült kúpot javasolt  az aranyér kezelésére .Elképzelhető ,hogy a burgonyában lévő szolanin nevű alkaloida gyakorolhat helyi hatást a nódusokra. Mindenesetre az értesülés további ellenőrzést igényel!

A flavonoid –készítmények enyhítik az aranyeres panaszokat az érfalak megerősítése révén .A flavonoidok közül a rutin (P-vita-min) és a hidroxietil-rutoziddel (HER) értek el jó eredményeket .Egy másik hatóanyag csoport a glükózaminglikánok (GAG) amelyek főszerepet játszanak a véredények egészségének a fenntartá-sában(dermatán –szulfát ,heparán-szulfát,hialuron sav ,kondroitin szulfát kapcsolódó glükozaminglukon tartalommal) igen jó hatásfokkal védik és serkentik a normális artériás és vénás érműködést.

A gyógynövények közül a szúrós csodabogyó ,vagy a vad kruspán régóta használt növények az érbetegségek kezelésére .A csodabogyó  aktív hatóanyagai a ruszkogeninek gyulladáscsökkentő és érösszehúzó hatásúak .A kivonata és  egy bioflavonoid a heszperedin ,C-vitaminnal kombinálva hatékonynak bizonyult belsőleg és külsőleg aranyér és visszér kezelésére .

A bogyós növények (a galagonya ,áfonya ) és a cseresznye jól használhatók a visszértágulat ,így az aranyér megelőzésében és kezelésében .Ezek a gyümölcsök gazdagok proantocianidinekben és antocianidinekben .Ezek a bioflavonoidok a gyümölcsök kék és vörös színét adják .Ezek az anyagok ugyancsak javítják az erek támasztó  struktúráját és az egész érrendszer integritását .A szőlőmag és fenyőtoboz kivonata a legnépszerűbb és talán a leghatékonyabb gyógyhatású készítmény a visszértágulatok kezelésben.

Ha valaki flavonoidokban gazdag teát  keres a visszérbetegségei gyógyítására fogyasszon hajdina ,vagy más néven pohánka (Fagopyrum esculentum ) teát .A pohánka legfontosabb bioflavonoidja a rutén más bioflavonoidokkal együtt csökkenti a kapillárisok törékenységét ,növeli az érfal integritását ,gátolja azoknak a vegyületeknek a lebontását amelyek a támasztó szöveteket alkotják és növelik az érfalak tónusát.

 

AHOGY ÉN GYÓGYÍTOK

A kezelést minden esetben  megelőzi egy körültekintő állapotfelmérés ,ami Voll-diagnosztikával zárul. Ennek során megállapítható anyagcsere rendellenességeket kell először szanálni. Ezzel összefüggésben a pácienssel közösen megbeszéljük és kialakítjuk az új táplálkozási programot ,majd  a megfelelő testreszabott komplex homeopátiás (spagirikus) készítmények ki-választására kerül sor a Voll-elektroakupunktúrás készülék segít-ségével a páciens alkatának megfelelően. Az aranyér gyógyítására

speciális spagirikus kombinációt alkalmazok amelyet belsőleg,ha szükséges végbélkúp és/vagy végbél balzsam formájában használnak .A program fegyelmezett betartása esetén az eddigi tapasztalatok kedvezőek .

 

 

 

                                  

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

sallaicsilla@yahoo.com

(Sallai Csilla, 2015.05.02 18:45)

Régóta készültem a doktor úrhoz. Nagyon sajnálom, hogy elment. Fogadják együttérzésemet!
Most azt szeretném megkérdezni, hogy vannak-e követői, akik folytatják munkáját?
Válaszukat előre is köszönöm!

A valódi ok

(Panka, 2014.04.15 14:53)

Kedves doktor Úr!
Az aranyér oka, egy identitás-konfliktus. Nem tudom ki vagyok, mi vagyok, HOVA tartozom. Az állatvilágban is a területük KÖZEPÉT a széklettel jelölik. "Ahova pottyantok, oda tartozom."
(Megj.: nem keverendő össze a vizelettel, amivel a terület határait jelölöm)