Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A koleszterin problémáról

2009.08.28

A koleszterin kérdés:sok,vagy kevés?

 

Miután a koleszterin fontos szerepet tölt be az életünkben szükségesnek tartom ,hogy ezzel a vegyülettel és származékaival kissé részletesebben is foglalkozzam.

A koleszterin minden állati szervezet számára nélkülözhetetlen vegyület ezért a hiánya az élettel összeegyeztethetetlen .Ez az oka ,hogy szinte minden sejt képes két szénatomos elemekből összerakni ,szintetizálni  ezt a négy gyűrűből és oldalláncból álló molekulát , a táplálékkal történő felvétele így  nem nélkülözhetetlen .A koleszterin előállítása azonban  rendkívül energiaigényes folyamat ,ezzel függhet össze , többek között,hogy a vegetáriánus étrenden élők között kevés az elhízott ember .  Napjainkban a  koleszterin képzés biokémiai folyamatának  már az apró részletei is ismertek. Ez tette lehetővé a természetes koleszterinképzésbe történő ( sokak által  vitatott ) hatékony  gyógyszeres beavatkozást .

Tekintsük át  a koleszterin képződését  és a belőle keletkező  vegyületek szerepét az emberi szervezetben .

 

Kép

 

                     A koleszterin és származékainak szintézise

 

A bonyolult szintézis során a négy gyűrűből és oldalláncból álló formáció a szterán vázas vegyület a koleszterin  amelyből a különböző szervek ,néha csak csekély módosítással, egymástól egészen eltérő hatású vegyületeket hoznak létre, amelyeket gyűjtő néven szteroidoknak neveznek .Ezek közé tartoznak a  hím-és a női nemi hormonok ,a szénhidrát- és az ásványi anyag  forgalmat szabályozó mellékvesekéreg hormonok, a D3 vitamin és az epesavak.

A koleszterin tehát előanyaga számos a szervezet működését szabályozó hormonnak :

-a petefészekben képződnek a perifériás női nemi hormonok ,így a tüszőhormonok ,az ősztrogének ( a méh nyálkahártyájának a pete beágyazódását elősegítő ciklusos változást okozó hormonja),a  sárgatest úgynevezett " magzatvédő" progeszteron hormonja ,a herében képződő férfi nem hormon a tesztoszteron, amely többek között  a nemi vágyat , a libidó szexuálist ,a spermiumképződést befolyásolja ,de hatással van a férfias (maszkulin ) alkat kialakulására ,így az izomzat növekedésére is ( lásd az anabolikus szteroidok alkalmazása az izomfejlesztésre ).

A mellékvesekéreg koleszterinből állítja elő a szénhidrát anyagcserét szabályozó ,mégis inkább  gyulladáscsökkentő hatásáról ismert kortizol hormon csoportot amely számos gyulladáscsökkentő gyógyszer alapanyaga .

Ugyancsak a mellékvesekéregben keletkezik a szervezet só (főleg a nátrium és a kálium forgalmát ) – és a vízháztartását szabályozó aldoszteron hormon.

A bőrben a Nap ultraibolya sugarai –a szterán váz második gyűrűjének a  felnyitásával –alakítják át a koleszterint D3 vitaminná,amely valójában szteroid hormon, amelynek hatékony alakja a májban és a vesében képződik és a csontépítés kulcsvegyülete .

A koleszterinből képződő vegyületek nagy csoportját az epesavak képezik .Ezek  a máj működése révén keletkeznek ,a zsírok emésztésében és felszívódásában játszott szerepükön túl ,a méregtelenítés fontos eszközei  miután  a koleszterin kiválasztás egyetlen lehetséges élettani  útját ,lehetőségét jelentik.

Az optimális mennyiségű  epesavak  képződésének a szerepe tehát központi jelentőségű , mert a kevés epesav kiválasztás számos betegség forrása lehet.

 Elsődleges szerepük abban jelentkezik ,hogy segítik a szervezetet megszabadítani a fölösleges és így károssá váló koleszterintől .Ha a máj kevesebb epesavat termel és ürít–aminek a pangó rosszul és rendszertelenül ürülő epe az oka - ami az által következik be ,hogy kevés epehajtó ételt fogyasztunk ,akkor kevesebb epe képződik. Ilyenkor több fölös  mennyiségű koleszterin marad a szervezetben, a zsírok emésztése tökéletlenebb lesz és az így felszívódó zsírok megemelik a vér koleszterin és triglicerid tartalmát ,lerakodnak a vérkeringési rendszerben  az erek falára ,szűkítik azok belső lúmenét és ezáltal  katasztrófához vezető keringési és infarktust okozó szituációkat hozhatnak létre .

A bélbe kerülő epesavak egy része visszaszívódik lehetővé téve ezzel  a zsírban oldódó vitaminok felszívódását . Majd a vérben is keringő epesavak segítségével a vitaminokat eljuttatják a felhasználási helyükhöz a sejtekhez. Sőt lehetővé teszik ,hogy a kettős zsír –fehérje rétegű sejtfalon  keresztül a vitaminok a célállomásra a sejtekbe jussanak.

A zsírok a háromértékű alkoholhoz a glicerinhez észter kötéssel kapcsolódnak,amelyből a tökéletes  emésztéskor a két szélső  zsírsav  leválik .Ha nem tökéletes az emésztés akkor viszont csak egy távozik el.Ebből következően ha nincs elég epesav molekula a bélben,vagyis nem fogyasztunk kellő mennyiségű  epeürítő hatású táplálékot (zsírt,olajat, műzlit ) ,akkor a zsírban oldódó vitaminok ( A,D,E,K) felszívódása és felhasználása is zavart szenved .Hiába veszünk tehát magunkhoz  elegendő mennyiségű zsírban oldód vitaminokat a rossz értékesülésük  miatt  ezek nem szívódnak fel és a látszólagosan megfelelő vitaminellátás ellenére a  hiánybetegségeik felléphetnek.           

               

Kép

                          

                        A zsírmolekula, a triglicerid

 

A bélbe jutó epesavak kétharmada-mint említettem- visszaszívódik  a vérbe,majd a májba jutva részt vesz a bél-vér-máj-bél körforgalomban  teljesítve ezzel a rá rótt  élettani feladatokat.

Ha nem üríttetjük rendszeresen ki az epehólyagot akkor az emésztés tökéletlen lesz ,ami nemcsak a zsírokat ,de a szénhidrátokat és a fehérjéket is érinti ,mert a hasnyálmirígyből is kevesebb emésztőenzimet tartalmazó szekrétum ürül és  az is rendszertelenül jut a patkóbélbe. A pangó epe kőképződést  válthat ki és a hasnyálmirígybe  átfolyó epeváladék mirígygyulladást válthat ki az összes beláthatatlanul kellemetlen következményeivel  együtt .

A rendszertelen epeürülés  még számos további káros következményekkel jár:

-Az epesavas sók normális körülmények között elpusztítják a csökkent gyomorsavtermelés alkalmával a garat mikroflórájából a vékonybélbe kerülő káros baktériumokat amelyek így rothasztó, gázképző hatásuk révén ,puffadást ,szélgörcsöket ,esetleg hasmenést okozhatnak.

A vékonybél egyébként normális körülmények között steril ,ott a baktériumoknak semmi keresnivalójuk !

-A vékonybél utolsó szakaszába lejutó epesavak a normális székelési inger kiváltásának legfőbb tényezői .

Ebből fakadóan ha kevés epesav kerül a vékonybélbe ,azaz ha nem ürítik  naponta rendszeresen a tömény epét az hólyagból ,akkor székrekedés léphet fel .Először a naponkénti székletürítés marad el ,a pangó ürülékből egyre több víz és toxikus anyag szívódik fel ami mérgezi a szervezetet (autointoxikáció) ,a normálisan formált széklet keménnyé ,bogyóssá válik. A töményebb epében lévő epefesték a székletet sötétbarnára színezi .A széklet sötétebb ,vagy világosabb színe pontosan jelzi a kiürült epefesték mennyiségét .

Nem szabad  azonban elfelejteni,hogy a májbetegségek ,a sárgaság is sötétbarnára  festi a székletet ,illetve a nagymennyiségű tej-,vagy tejtermék fogyasztása világosabbá teszi azt .

-Az epesavak a vastagbélben jelenlévő külső fehérjeburokkal (peplonnal )rendelkező vírusokat is képesek elpusztítani

 

                    

Kép

 

Különböző vírusfajok:bakteriofág ,állati vírus ,retrovírus

 

.Megsemmisítik ,hatástalanítják,széttördelik  az ott élő baktérium-flóra endotoxinjait .Az endotoxinok (belső saját mérgek ) nagy molekulájuk révén allergizáló hatásúak ,szívritmus zavart is okozhatnak ,lázkeltőek,műtét után általános mérgezést (szepszist) okozhatnak ,közrejátszhatnak a férfi meddőségben .

Az epesavak tehát fontos szerepet játszanak a szervezet fizikai és élettani állapotát érő káros hatások kivédésében.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A laborvizsgálatok alapján kétféle koleszterint különböztetnek meg :a HDL az ú.n. jó ,vagy magas denzitású koleszterint  és az alacsony denzitású LDL ,vagy" rossz" koleszterint .Míg az LDL koleszterin a vérben feldúsulva az erek falában rakódik le szűkítve annak lúmenét ,addig a HDL koleszterin magas aránya azért kedvező mert  velük a zsírcseppecskékben ,az erek falában lerakódott koleszterin szállítódik vissza az érfalból a májba ,ahol lebontásra és a korábban felvázolt módon  kiürítésre kerül .

                                

                                     A különböző koleszterin formák forgalma

                           

Kép

 

 

 

 

A koleszterin szintből következtetni lehet a máj működési állapotára .A vér koleszterin tartalma helytelen táplálkozás,cukorbetegség esetén, vagy a pajzsmirígy csökkent működése ,vesebetegség és érelmeszesedés esetén magas lehet .

A HDL koleszterin szintjét megfelelő táplálkozással és mozgással lehet emelni .A férfiak egyharmadánál ,míg a nők egy ötödénél fordul elő alacsony HDL szint .Az alkohol kis mennyiségben emeli a HDL szintjét. A nőknél a változás kora utáni hormonpótlás emeli a HDL koleszterin értéket . A B3 vitamin szintén emeli a jó koleszterin mennyiséget .Ennek érdekében különösen ajánlott a csirkehús ,makréla, pisztráng, lazac , mogyoró és borjúhús rendszeres fogyasztása .

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Az emésztőtraktus anatómiája és élettana

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Budapest

(Jankovics I., 2009.12.02 16:59)

Magas színvonalon készült írás.Nagyon tanulságos.

Domaháza

(Kiss István, 2009.10.23 19:20)

Bravó.Kitünő irás .Ezt jelenséget el kell nevezni Gere- szindrómának .Még sok ilyen felfedezést várunk Öntől: