Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gyomor hurutos megbetegedése

2008.11.18

A gyomor hurutos megbetegedése

A különféle emésztőszervi problémák, emésztőszervi zavarok nagyon sok ember életét megkeserítik különösen, ha tudjuk, hogy sok olyan betegség létezik, amelyek a gyomor és az emésztőtraktus diszfunkciók következményeként alakulnak ki.
A természetgyógyászati felfogás szerint szinte nincs olyan betegség, amely létrejöttében a rosszul megválasztott étrend, a helytelen táplálkozás ne játszana elsődleges szerepet. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy szinte minden emésztőszervi bántalom hátterében valamilyen pszichés ok is meghúzódik Ebből az is következik, hogy a teljes gyógyulás érdekében a lelki-pszichés kezelésnek a terápia szerves részét kell képeznie!
A gyomorhurut (gastrítis) lényegében a gyomornyálkahártya gyorslefolyású (akut), vagy elhúzódó, idült (krónikus) gyulladását jelenti. A krónikus gyulladás a gyakoribb bár a két típus együttesen is előfordulhat. A két forma közötti különbséget az orvosi gyakorlatban a gyomornyálkahártya gyulladásos sejtjeinek szövettani vizsgálaton alapuló eltérései szerint szokták diagnosztizálni.

Az akut nyálkahártya gyulladás leggyakoribb okai a következők:
• A tartós gyógyszer fogyasztás. Főleg az aszpirin, a mozgásszervi fájdalmak mérséklésére szedett nem szteroid gyulladáscsökkentők és a daganatellenes szerek, okozhatnak gyomorpanaszokat. Az aszpirin ugyanis gátolja a ciklooxigenáz-1 enzim működését, amelyre szükség van a gyomor nyálkahártya védelmét szolgáló szöveti hormon a prosztaglandin szintéziséhez. A prosztaglandin hiányában ugyanis csökken a nyálkahártya természetes védekező képessége a külső káros hatásokkal és a saját maga által termelt sósavval szemben. Ebben a fázisban sikerrel alkalmazható a szervezet nyálkahártyáját erősítő komplex homeopátiás készítmény.
• A mértéktelen alkoholfogyasztás károsítja a nyálkahártya kis ereit és ez által vált ki gyulladást.

• A dohányzás, a túlzásba vitt kávéfogyasztás, a gyomor nagymennyiségű fűszeres, forró ételekkel való terhelése szintén nyálkahártya károsító tényező.
• Gyomorhurutot okozhatnak egyes élelmiszerek és a baktérium, gomba és vírusfertőzések.
• Napjainkban előtérbe került egy baktérium szerepe a gyomorhurut kiváltásában, bár már a múlt században ismert volt a jelenléte. A Helicobacter pylori spirális ostorokkal rendelkező baktérium .Több altípusa ismert ,van olyan változata amelyik a gyomorrák kialakulásában is szerepet játszik .A Helicobacter fertőzés és a gyomorgyulladás közötti összefüggést minden kétséget kizáróan 1985-ben bizonyította két ausztrál tudós,akik felfedezésükért tíz év múlva orvosi Nobel –díjat kaptak.
• A stresszes állapot helyi érösszehúzódást okoz, és ez csökkenti a nyálkahártya vérellátását, ami szintén elősegíti a gyulladásos folyamatot .A dohányfüstben lévő nikotin hasonló módon érösszehúzó hatása révén károsít.

Az idült gyomornyálkahártya gyulladás elhúzódó folyamat

.Ennek okai a következőkben foglalhatók össze
• A krónikus gasztrítisz okai között első helyen a Helicobacter pylori áll. A fertőződést követően ez a baktérium a gyomor alsó részében a gyomornyákban él. A hámrétegbe nem hatol be, de a gyomor mirigyeiben kimutatható. Több patogén változata ismert. A kórokozó a nyákban az ostoraival mozog. Ureáz enzim segítségével elbontja a gyomor belső falát, borító nyákot és a hámsejtek felszínéhez tapad. Másrészt elbontja a sejtközötti, intercelluláris állományt és így a gyomorsav a védtelenné vált sejtek közé jutva roncsolja azokat. A fertőzés átvitele emberről –emberre történik ,de a pontos módja még nem ismert.
• A gyomorhurut vírusos változata ellen valójában ma még nincs hatásos orvosság .A járványszerű megbetegedést egy norovirus nevű változat okozza,émelygést ,hányást ,hasmenést kiváltva .Az USA St.Luis-i Egyetem tudósai felfedezték a gyomrot támadó virusok MDA5 nevű fehérje receptorát,amelyek a vírus jelenlétét érzékelve immunválaszt generálva megnövelik a szervezet védekező képességét és ezáltal rendszerint sikerrel legyőzhetők lesznek a virusok . A kutatók eredményeiket a Plos Pathogens c.folyóirat online változatának júliusi számában tették közzé kifejtve, hogy az új eredmények feljogosítják őket arra,hogy javul a betegség gyógyításának az esélye.A kutatók felfedeztek egy TLR3 másodlagos receptor fehérjét is .A vizsgálatokat egéren végezték és feltételezik ,hogy emberben is ugyanezek a fehérjék a felelősek a norovírus észleléséért .Az immunrendszer úgy működik ,hogy a két receptor fehérje a vírusokat észlelve a sejteket interferon (a vírusok elleni védekezést kiváltó ,stimuláló fehérje ) kibocsátásra késztetik és ez leállítja a vírusok szaporodását és erőteljes immunválasszal legyőzik a behatoló vírusokat .
• A gyomorhurutnak ismert egy autoimmun változata is.Ilyenkor az immunrendszer a saját szervezetének egy meghatározott sejtjei ellen termel ellenanyagot s elpusztítja azokat .Az ellenanyag jelen estben a sósavat termelő fedősejtek ellen termelődik.Így csökkent ,vagy teljes gyomorsavhiány alakul ki .Az ellenanyagok hatással vannak az intrinsic factorra is ,amely a B12 vitamin felszívódásához szükséges anyag.A B12 vitamin hiányában vészes vérszegénység (anémia perniciosa) alakul ki .
• Idült gyomorhurut alakulhat ki akkor is, ha a gyomor alsó záróizomgyűrűje (pylorus) nem zár rendesen. Ilyenkor az egyébként savas kémhatású gyomor alsó részébe lúgos kémhatású vékonybél nedv és epe kerül, és ott gyulladást okoz. Ezt a kóros folyamatot nevezik reflux gastrítisnek.A gyomorhurut tünetei

Az akut gastritis tünetei széles határok között változnak, az alig észrevehető állapottól a halálos kimenetelű súlyos vérzéssel járó helyzetig. Legtöbb esetben tünetmentes. Ha előfordulnak panaszok akkor azok eleinte étvágytalanságban, émelygésben, rossz szagú leheletben, hányásban, szegycsont alatti szúró fájdalomban nyilvánulnak meg.
Az idült gastrítis hasonló tünetek mellett jelentkezik, felhasi diszkomfort érzéssel. Az idült gyomorhurutnak fontos szerepe lehet a rák létrejöttében, ezért kezelése a tumor megelőzésében is jelentős
.
A vizuális diagnosztika

Az emésztőszervi panaszok diagnózisában jól bevált az arc régióinak tanulmányozása. Az ajkak mutatják a gyomor és a bélrendszer állapotát.A felsőajak a gyomor, az alsóajak a belek állapotát tükrözi. Ha az emésztőcsatorna kitágul, az ajkak megvastagszanak. A túl vastag alsó ajak a puffadásra és a székrekedésre való hajlamot jelzi.A szájzug rendszeres berepedése nyombélfekélyre utal. A túl sötét vérbő ajak vérpangásra, illetve gyulladásos folyamatra enged következtetni az emésztőtraktus területén. A túl fehér, halvány ajkak felszívódási zavarokra, vérszegénységre hívják fel a figyelmet .A kiújuló sebek a fekélyesedés előjelei.
Az orr felső részén, vagy az orrnyergen látható barna elszineződések, szeplők, a fekélyre és a savtúltengésre, való hajlamra utalhatnak.
A nyelv is jelzi az emésztőrendszer állapotát.a sötétpiros hátsó felület gyulladásra, fekélyesedésre utalhat az emésztőrendszer területén. A fehér lepedék a nyelven gyomor, vagy bélhurutra enged következtetni. Ha sok a pici repedés a nyelven az enzimhiányt jelezhet és utal a cukorbetegségre, való hajlamra.
A kezek is szolgálhatnak vizuális jelzésekkel. A körmön lévő hosszirányú barázda bélrenyheségre, felszívódási zavarokra, míg a középső ujj feltűnő elváltozásai szintén a gyomor és bélrendszer rendellenességeire hívják fel a figyelmet. Kitűnő diagnosztikai lehetőséget kínál a hozzáértő számára az írisz. A közvetlenül a pupilla körül található a fodorzóna értékes jelzéseket adhat a diagnosztának.
Az orvosi diagnózis rendszerint endoszkópos vizsgálaton nyugszik .A röntgen legfeljebb a durva elváltozásokat jelzi .Az endoszkópos behatoláskor a szakember számos finom nyálkahártya eltérést lát .A nyálkahártya élénk vörös ,alatta vérzések ,felszínes hámsérülések láthatók .Endoszkópos vizsgálatkor a gyomor különféle területeiről mintát is vesznek a bakteriológiai és a szövettani vizsgálathoz .A Helicobacter pylori jelenléte a friss szövettani metszeteken speciális festéssel ,vagy táptalajra oltva hagyományos tenyésztéssel mutatható ki .A baktériumok radioaktív izotóppal a karbamid bontó képességük alapján detektálhatók.
Az emésztőtraktus elváltozásai jól nyomon követhetők a Voll-készülékkel a vékonybél, a vastagbél és a gyomor meridiánjain, továbbá a talp- és a fül zónákon is érzékelhető elváltozásokat okozhatnak
.
A gyomorpanaszokat kiváltó leggyakoribb táplálkozási hibák

A gyomor és bélgyulladás létrejöttében döntő fontosságú táplál-kozási hibák a következőkben körvonalazhatók:

A többlet táplálékfelvétel

A tápanyagok szükségleten felüli tartós fogyasztása komoly terhet ró a szervezetre.Ilyenkor elsősorban a tápcsatornát éri a túlterhelésből fakadó inzultus. A többlet tápanyag feldolgozása, felszívódása, transzportja és raktározása jelentős mértékben igénybe veszi az érintett szerveket és a tápanyag szükségleten felüli fogyasztása, megterheli az intermedier anyagcserét is.A fölöslegben felvett táplálék raktározása jelentős többletmunkát eredményez és a súlyfölösleg mozgatása, cipelése megterheli a mozgás aktív és passzív szerveit ,továbbá jelentős többlet működtetési ráfordítással is jár. A túlevés tehát nemcsak drága, hanem gyorsítja a szervezet elhasználódását, rontja a tápanyagok értékesülését és fölösleges terhet ró a szervezetre. A gyakori” bezabálás” kitágítja az emésztőtraktust, a fölösleges enzimterhelés igénybe veszi az emésztőrendszer mirigyeit, terheli a májat, a hasnyálmirigyet és a vastagbél szakaszt is. Az ilyen gasztronómiai örömért mindenkinek nagyon drága árat kell fizetnie.

A hiányállapot

Különösen a biológiailag nagy hatékonyságú anyagok tartós hiánya,vagy a limitáló esszenciális aminósavak deficite hagy maradandó nyomot a szervezetben .A mikroelemek, a vitaminok de a makroelemek tartós hiánya visszafordíthatatlan folyamatokat okoz az egészségben .Itt kell megemlíteni a vizet mint az egyik legfontosabb szervalkotónkat ,amely a szervezetben folyó biokémiai reakció közege és komponense ,a táplálék emésztésének ,felszívódásának és transzportjának elengedhetetlen alkotórésze ,a hőszabályozás egyik legfonto- sabb eleme ,a sejtek megfelelő belső nyomását , turgorát biztosító komponens és a kiválasztó szervek működésének nélkülözhetetlen vegyülete. Vízhiány esetén székrekedés keletkezhet. A napi 1, 5 -2 liter elemi, és a táplálékban lévő úgynevezett szerves víz felvétele tekinthető élettanilag indokoltnak.

A táplálék megfelelő mechanikai feldolgozása a –a rágás.

A táplálék alapos mechanikai felaprítása a megfelelő emésztő munka alapvető feltétele .A kellően ,pépesre rágott táplálékhoz az emésztőenzimek megfelelően hozzáférve biztosítják a táplálék komponenseinek feltárását , kémiai alkotóelemeikre való lebontását ,ami a felszívódás és a transzport elemi feltétele .A megfelelő ideig történő rágás teszi lehetővé ,hogy a táplálék elegendő mennyiségű nyállal összekeveredve optimális konzisztenciájúvá váljon és a nyálban lévő mucin tartalom kellő sikamlóssága révén akadálytalanul áthaladjon a garaton és a nyelőcsövön keresztül a gyomorba jusson .A bőséges nyáltermelés következtében a benne lévő szénhidrát bontó enzim a ptialin már a szájban megkezdi az összetett szénhidrátok bontását ,amihez a nyál lúgos kémhatása megfelelő feltételeket teremt .A nyál hidrokarbonát tartalma egyben megfelelő PH-t hoz létre a gyomor optimális kémhatásának fenntartásához ,miután jelentős pufferkapacitása révén megakadályozza a gyomortartalom túlsavasodását .A vázoltakból következik ,hogy a jó emésztés feltételeit a szájban kell megteremteni .A rágáshoz természetszerűen megfelelő állapotban lévő fogazatra is szükség van !

Az evés gyakorisága

Ha valaki túl gyakran és rendszertelenül eszik folyamatosan túlterheli az emésztőtraktusát . Így nem tudja megteremteni az emésztés megfelelő ritmusát ,nincs idő a táplálék feldolgozására és az emésztőszervek pihentetésére .Ezért napi két-háromszori főétkezés bőven elegendő, és hetente egy alkalommal könnyebb böjtöt kell beiktatni az étkezési rendbe .Így a szervezetünk megszokja a táplálék felvételének és feldolgozásának a napi ütemét .Megtanulja ,hogy mikor készüljön fel a táplálék befogadására és az emésztésére .A főétkezésen kívüli időszakban gyümölcsök ,gyümölcslevek és gyógyteák fogyaszthatók
.
A kedvezőtlen ételkombinációk

Nemcsak az a fontos, hogy az ember mennyit és mit eszik, hanem az is, hogy mit mivel fogyaszt.”Amit eszel, azzá leszel” tartja a népi bölcsesség. A megfelelő ételkombinációkra vonatkozó néhány példa:
A gyümölcsökkel összeillenek az erjedésgátló fűszerek ,de nem illenek hozzájuk a gabonafélék ,zöldségek ,olajos magvak ,hüvelyesek és a burgonya.
A zöldségekkel összeillenek a gabonafélék ,a hüvelyesek ,az olajos magvak ,a burgonya ,a fűszerek a hidegen sajtolt olajok .
A burgonyával összeillenek a zöldségfélék ,az olajos magvak a fűszerek ,a hidegen sajtolt olajok .Nem illenek hozzá a gabonafélék ,a gyümölcsök ,a hüvelyesek .
A gabonafélékhez illenek a zöldségek, az olajos magvak, a hüvelyesek, a fűszerek, a hidegen sajtolt olajok, az aszalt gyümölcsök, de nem illenek a gyümölcsök és a burgonya.
Az olajos magvakhoz illenek a gabonafélék, a zöldségek, a hüvelyesek, a burgonya, az aszalt gyümölcsök, de nem illenek a gyümölcsök.
A hüvelyesekhez illenek a gabonafélék, a zöldségek, az olajos magvak, a fűszerek, de nem illenek a gyümölcsök és a burgonya.
Az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását célszerű minimálisra csökkenteni, ezért ezek beillesztésétől a bemutatott ételkombinációkba szándékosan tartózkodtunk

A manipulált ételek fogyasztása

Az elfogyasztott táplálékot minél kisebb feldolgozással, lehetőség szerint nyers formában fogyasszuk. Számos emésztőszervi probléma hátterében az áll, hogy az étrendünkbe beiktatott táplálékok túlnyomó részét agyonsütött, túlfőzött, fagyasztott, finomított, konzervált, pasztőrizált, besugárzott komponensek alkotják. Nem szabad elfelejteni, hogy mindenféle feldolgozás csökkenti, átalakítja, tönkre teszi a legértékesebb élelmiszer összetevőket (vitaminok, enzimek, bioaktív anyagok) mert denaturálja azokat.

A rostszükséglet hiánya

A rost, noha az emberi szervezet nem képes feldolgozni, megemészteni nélkülözhetetlen összetevője a táplálékunknak. Elegendő rost fogyasztása esetén megfelelő lesz a gyomor teltségérzete,a bél perisztaltikája, nem maradnak pangó táplálékrészek a belekben, rendszeresen kiürül az epehólyag, ami csökkenti a hasnyálmirígy gyulladás veszélyét, továbbá az epével jelentős mennyiségű koleszterin távozik a szervezetből, vagyis kedvezőbb lesz a koleszterin szint. Megfelelő mennyiségű (napi minimum 40-50 g ) rost felvétele jótékonyan hat a széklet mennyiségére ,állagára és ami talán a legfontosabb leköti az emésztés során keletkező toxikus anyagokat ,így azok a végbélben nem tudnak felszívódni és visszakerülni a szervezetbe ,így nem okoznak autointoxikációt .Azzal ,hogy a rostfogyasztásunkat napi 40-50 g-ra emeljük megnő a napi széklet mennyisége 300-400 g-ra, a széklet kedvezőbb konzisztencia miatt könnyebb lesz a kiürülése ,nem időzik túl hosszú ideig a végbélben és csökken a vastagbélrák kialakulásának a veszélye.Elkerülhető az olyan kellemetlenségekekkel járó jelenség mint az aranyér, a vastagbél kiöblösödés ,a divertikulózis és a végbél sipoly.De rosthiányos táplálkozás állhat például az elhízás,az epekőképződés a végbéldaganat,
a túlsúly, adott esetben a cukorbetegség, a rekeszizom sérv, az érelmeszesedés, és különböző vérellátási zavarok hátterében.

A sav –bázis egyensúly zavarai

A táplálkozás-élettani szakértők folyamatosan felhívják a figyelmet arra ,hogy a mai évi 80-100 kg-os húsfogyasztás,a zöldség és a gyümölcsfogyasztás visszaesése és a túlmanipulált ,túlfinomított táplálék fogyasztása jelentősen megterheli a szervezet sav-bázis egyesúlyát .Ilyen természetellenes táplálkozási struktúra mellett a szervezet csak jelentős erőfeszítések árán a puffertartalékainak a bevetésével ,a csontokban lévő Ca mozgósítása árán képes a homeosztázisát,a belső egyensúlyát megőrizni .Vannak akik egyenesen a szervezet elsavasodását emlegetik . Néhány ezzel kapcsolatos utalás: „A savas táplálkozás savanyú anyagcseretermékeket halmoz fel a szervezetben és ez számos mai betegség táptalaja.”(Meyer). „Nagyon sok betegség a savi mérgezésen
alapul. Az elsavasodás következményei a gyulladásos és a fertőző betegségek is.” (Günter) .Linden ezzel kapcsolatban így ír :”Amennyiben túl sok savas anyag rakódik le a szervezetben ,úgy különböző betegségek alakulhatnak ki.A ma szokásos táplálkozás a sav-bázis egyensúlyt erősen savas irányba tolja. Az egészséges táplálkozás érdekében ezért túlnyomóan bázikus élelmiszerek fogyasztását javaslom.
Irányadóként felsorolom azokat a táplálékokat amelyek úgynevezett „ savképző” és „bázisképző” hatásúak.
A savképző ételek: a húsfélék, a halak, a szárnyasok, a töltelékáruk, a belsőségek, az állati zsír, a tojás és a tojásos ételek, a pasztőrözött tej, a tejtermékek, a keményített növényi zsiradékok, a finomított olaj, a hüvelyesek, a hántolt gabonafélék, a fehér lisztből, vagy fehér cukorral készült ételek, a sütemények, a tészták, az alkohol. a kávé.
Bázikus ételek :a zöldségfélék, a zöld levelek, a gyökérfélék, a hagymafélék ,a burgonya, a burgonyalé ,a csicsóka, a tökfélék, a gesztenye ,a füge ,a fűszernövények ,a hántolatlan gabonák, a mazsola ,a zöldséglevek ,a gyümölcsök és gyümölcslevek ,a sörélesztő ,a korpák ,a csirák ,a lúgos ásványvizek.

Működtessük egészségesen a gyomrunkat

A gyomor az emésztőcsatorna kitágult szakasza.A gyomorban lévő mirigyek naponta 1.1,5 liter gyomornedvet termelnek .Sósavat, és elsősorban fehérjebontó enzimeket (pepszin).A gyomorban egészséges körülmények között csak víz és néhány gyógyszer, továbbá az alkohol szívódik fel. Ha kóros viszonyok között mégis felszívódás folyik az rendszerint allergiás reakciót eredményez. A gyomor egészséges működéséhez szükséges-az előzőekben vázolt feltételek közül- az alapos rágás fontosságát ismételten alá kell húzni, miután ezzel tehermentesítik a gyomrot. Minél alaposabban megrágják az ételt annál rövidebb időt fog a gyomorban eltölteni. A gyomor egészséges működésének fontos feltétele a mértékletesség.A gyomor akkor képes a feladatát tökéletesen ellátni, ha csak félig van feltöltve táplálékkal. Az evési rend betartása is nagyban elősegíti a zavartalan emésztési tevékenységet. Nagy súlyt kell helyezni a megfelelő ételtársításra, megkönnyítve az emésztés és a felszívódás és az emésztőenzimek zavartalan tevékenységét. Az u.n. választóétrend szerint a jelentős szénhidráttartalmú ételek (tésztafélék ,rizs ,burgonya ,kenyér) a nagy fehérjetartalmú táplálékokkal (hús ,hal, tojás,sajt) együtt azonos étkezés alkalmával nem fogyaszthatók együtt .Ezeket mindég zöldségsalátákkal külön célszerű enni ,az amiláz és a fehérjebontó enzimek gátolt működése miatt .A helyes étrend betartása abból a szempontból is fontos ,hogy a folyékony és a szilárd táplálék ne keveredjen .Ha valaki étkezés előtt ,vagy közben .illetve közvetlen utána iszik kedvezőtlen irányba befolyásolja az emésztés folyamatát ,mert felhígítja az emésztő-nedveket és romlik a tápanyagok feltárásának a hatékonysága.
A táplálék gyomorban való tartózkodásának az időtartama függ a benne lévő összetevők ,elsősorban a zsír- és a fehérje koncentrációtól .Feltételezik ,hogy azok az ételek egészségesebbek , előnyösebbek a szervezet számára amelyek rövidebb ideig tartózkodnak a gyomorban.
Néhány példa a különböző ételek gyomorban töltött emésztési idejéről .A gyümölcsök , ha jól megrágják őket ,fél órát időznek a gyomorban ,tehát ideálisan könnyű tápláléknak tekinthetők .A zöldségek esetében ez az idő 1-2 óra .A tojás és a tej átlagosan 3 ,a húsok és a húskészítmények 4-5 ,a zsírosabb húsfélék 6-8 óra alatt kerülnek a gyomorban megemésztésre.

A gyomorhurut természetes gyógymódjai

A krónikus gyomorhurut legfőbb oka tehát általában meghatározott a gyomornyálkahártyát irritáló ételek és italok rendszeres fogyasztása ,bakteriális és vírusos fertőződése .Kialakulhat fertőzött tápláléktól, rendszeres alkoholfogyasztástól ,nehezen emészthető ,a gyomorban hosszasan időző ételek rendszeres fogyasztásától ,vagy egyes gyógyszerek mellékhatásaként .A heveny gyomorhurutot a köznyelv gyomorrontásnak nevezi .A betegségnek létezik krónikus formája is amikor a panaszok már hosszabb ideje fennállnak .Ennek oka a rendszertelen étkezés ,a gyakori alkoholfogyasztás ,kávézás ,dohányzás ,gyógyszerszedés és hurutképző élelmiszerek fogyasztása. Ezekhez a folyamatokhoz rendszerint bakteriális és vírusos fertőzés is társul. Az emberek jelentős hányadánál hurutképző lehet például a tej és a különböző tejtermékek különösen, ha tartósított, pasztörizált, homogenizált tehát erősen manipulált formában fogyasztják azokat. A rendszeresen fogyasztott tiszta környezetből származó higiénikusan termelt tej egészséges ember béltraktusában kárt ritkán szokott okozni, sőt a tejben lévő tejsav baktériumok gazdagítják, gyarapítják a bél mikroflóráját.
Gyomorhurut esetén a legfontosabb teendő az étrend rendezése, az új táplálkozási rend kialakítása. A napi háromszori mérsékelt étkezéskímélő ételekből álljon. Kerülni kell a nehezen emésztető húsokat, zsíros ételeket, sajtokat, a hüvelyeseket, sőt az éretlen savanyú gyümölcsöket is. Célszerű heti egyszeri böjti napot beiktatni.
Az alkohol, a nikotin, a túl hideg, vagy meleg ételek, a szénsavas üdítő italok, a csípős fűszerek a cukros vagy ecetes savanyúságok, a fekete tea, a kakaó és a csokoládé hurutképző hatású. A gyomorirritáció ellen úgy védekezik a szervezet, hogy a gyomor és a belek falán védőréteget képez. Ennek feloldására érdemes nyers vörös káposztát, vagy burgonya-levet fogyasztani. .A léböjt napok mellett célszerű almanapokat, vagy almakúrát beiktatni.
Heveny gyomorhurut esetén pótolni kell a hasmenéssel eltávozott folyadék mennyiséget. Citromos, tengeri sóval enyhén sózott vizet kell fogyasztani. Javasolt ilyenkor pár napos léböjt, vagy egy hetes léböjt kúra. Ez alatt csak reszelt almát, krumplipürét, főzelékpüréket, barna rizst és enyhén pirított barna kenyeret kell fogyasztani.
Súlyos bélhurut esetén egyhetes böjt javasolt. A gyógyteák és zöldséglevek mellett az előzőekben felsorolt ételek fogyasztandók.
A szakszerűen végrehajtott 2-3 hónapig tartó böjttel több évtizedes krónikus gyomor és bélhurut is megszüntethető.
A hidroterápiás módszerek közül a félfürdő lehet hatásos, amikor csak az alsó test merül a vízbe. Krónikus gyomorhurut estén, közvetlenül az étkezések után és éjszakára, enyhe ecetes langyosvizes hasborogatás és forró szódabikarbónás lábfürdő alkalmazása elősegíti a gyógyulást.
Előnyösen befolyásolható a gyógyulás megfelelő légzéstechnikával .Reggel és este 15-20 szor végzett jóga légzés hatásosan javítja a hurutosodást .
A homeopátiás szerek közül D hígítási fokozatú egykomponensű és komplex szerek alkalmazhatók, szakember ellenőrzése mellett. Lehetőleg személyre szabott szereket alkalmazzanak, amely a tünetek jellege, erőssége és gyakorisága szerint kerülnek kiválasztásra.
Érdemes csontkovácsot, kriopraktőrt is felkeresni, miután a 7-9. bordák díszfunkciója a gyomorhuruthoz hasonló tüneteket vált ki.
Hasonló módon célravezető a reflexológus bevonása a gyógyító munkába, aki elsősorban a gyomor, a máj, az epe és a hasnyálmirígy, valamint a vékonybél, a háti csigolyák, a plexus szoláris területét hetente háromszor húsz percen át masszírozva felgyorsítja a felépülés folyamatát. Természetesen a gyomor zónájának rendszeres masszállására is szükség van.
Az illóolajok közül naponta pár cseppet kell kevés vízben bevenni, nevezetesen a geránium, a kamilla, a rózsaolaj, vagy a borsosmenta ajánlott, mint jó hurutoldó hatású készítmény.
A litoterápiát is célszerű alkalmazni.,gyomortájékra ,helyezve ,vagy marokkőként alkalmazva az akvamarin ,a magnezit ,az ezüst ,a holdkő jöhet számításba.

A gyomorhurut pszichés háttere

Lelki alapon a hurutosodás hátterében az elnyomott agresszió .az elfojtott konfliktusok ,és az örökké aggályoskodó kétségekkel teli személyiségi jegyek állnak. Az örökös megfelelni akarási kényszer ,a fölpörgetett életmód ,a túlfeszített munka is hozzájárul a betegség kialakulásához .
A gyomorhurutos betegnek meg kell tanulni kezelni az érzelmeit, el kell sajátítania, hogy a külvilág felé megfelelő módon képes legyen kontrollált formában kimutatni az érzelmeit. Meg kell tanulnia néhány stresszoldó technikát ,amivel segíteni tud saját helyzetén .Erősítenie kell az önbizalmát ,növelni kell a magabiztosságát, hogy az örökös teljesítménykényszert kezelni tudja.
Lényeges, hogy ne vegye félvállról a betegségét. Ne hanyagolja el, azzal a tudattal, hogy úgyis mindegy ezzel együtt lehet élni. Ilyenkor rendszerint a krónikusan hurutos gyomor nyálkahártya begyullad és a fokozott gyomornedv elválasztástól, kifekélyesedik, vérzések jönnek létre, a nyálkahártya pusztulásnak indul és számos kellemetlen következmény kíséretében a betegség, súlyosbodhat, egészen a tragikus kimenetelig.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Budapest. 1131 övezet utca i .i.em.i.

(Kenderesi Mátyásné, 2020.04.05 09:47)

ILYEN VILÁGOS ÉRTHETŐ TÁJÉKOZTATÁSSAL MÉG NEM TALÁLKOZTAM .EZt én ú gy gondolom ,hogy mindenki meg értette .Köszönöm szépen már,csak el kellene jutnom egy vizsgálatra ,mivel teljesen illik rám a a diassztoknika.Én nem dohányzom és nem alkoholizáltam soha ,a dohányzást messzire el kerültem ,mivel nagyon zavart és zavar .de a gyomrommal emésztésemmel fiatal koromtól szenvedek.

1194 BP.zimony u 5

(Dömök JÁNOSNÉ, 2017.06.27 17:41)

autóimun gyomor problémáim vannnak kérem a segitségét

v.eva51@indamail.hu

(Viszmeg Antalné, 2014.03.13 11:47)

Szép napot kívánok!
Az alábbi problémára szeretnék segítséget kapni. Helicobacter fertőzésem van és a rá adott gyógyszert nem tudom beszedni mert rosszul vagyok tőle! Mi lenne a teendőm mert folyamatosan émelygek. Válaszát előre is köszönöm! Viszmegné Éva

Re: v.eva51@indamail.hu

(Kóczián István, 2016.12.31 10:22)

Re: v.eva51@indamail.hu

(zita, 2017.02.20 17:28)

Re: v.eva51@indamail.hu

(zita, 2017.02.20 17:29)

Re: v.eva51@indamail.hu

(6, 2014.06.14 12:11)

Re: Re: v.eva51@indamail.hu

(zsborzasi@gmail.com, 2014.09.10 08:13)

Re: v.eva51@indamail.hu

(Ádám, 2015.07.30 21:20)

Re: v.eva51@indamail.hu

(ILdiko Karosi, 2015.07.31 23:17)

Tisztelt Dr.Gere Tibor Pror.Nagyon átfogo és jol értheto feldolgozását a bélhurutrol nagyon szépen koszonom.Sok minden világosabb mint ennek a cikknek az olvasása elott.Sajnos a saját gasztroenterologus doktorom ,csak kozolte velem,hogy nagyon eros gyomornyálkahártya gyulladásom van és masszív Helicobacter fertozésem.A panaszaimat melyek hosszu hosszu éve fennálnnak minden eredmény jo volt -csak most igazolták.A másodszori antibiotikus kúra sem pusztitotta el a Helicobacter a szervezetemben,további kezelésre ír fel a doktor ur,viszont az emesztésem az borzaszto,senki nem világosítja fel az embert az orvosnál azalattt míg kezelik mivel is táplálhatja magát?Most ment át rajtam egy vírusos hasmenés nagy gorcsokkel.Egy hete kétszersulton és diofalevél teán,bojtorján teán ,pár kanál laktozmentes fehérjoghurton és gránátalmalevén tengodom.Még így gyotor a gyakori bofogés és a gázososdás.Nagyon nagyon szeretnék egy természetgasztroenterologus szakemberhez tartozni aki segítene talpra állni és meggyogyulni.Amit On leírt ígen nagyon sok mindenben magamraismertem.Kérem ha lehetséges lenne,hogy kezelhetne -válaszoljon .Ha lehetne privátban a részleteket megbeszélni nagyon orulnék.Elore is koszonom.

heves

(Kóczián István, 2016.12.31 10:23)

6131 Szank szép ut 27.

(Kocsisné Varga Ilona, 2016.08.17 12:35)

Tisztelt Dr Úr-
Nekem olyan problémám lenne, hogy Wc-n voltam nagy dolgomat végezni, és mikor feláltam, majd mikor vissza néztem azt hidtem papir darab, de nem az volt, hanem úgy nézett ki fehér mintha hártya darab lett volna,
hú kicsit féltem, nem tudom mi lehet az?
szeretnék tanácsot kérni, ! köszönöm elöre is a segitséget.
K.V.I

1156 bp.nyirpalota 60

(bulgaru lidia, 2012.10.09 08:23)

tisztelt Dr Ur az oesophago-gastro-duodenoscoppia vizsgálat ,ép nyh-át látot kivéve a nyelöcsö amely vérzékeny hyperaemiás., de éljszakánként kinoz egy erős kiszáradsád a gége és torok tájékán szomjuság érzés de csak eljszaka,nappal nem érzem, az orvosom nem tud mondani véleményt,, Ön szerint mit tegyek , a 2 db sav csökkentö lehet az oka? betartom tanácsait a leg jobb amit valaha olvastam. köszönöm B.L.

AndoSandorne@gmail.com

(Andó Sándorné, 2016.07.19 16:28)

Tisztelt Professzor úr! megállapítottak nálam gyomorfekélyt,idült gastritist,rekeszsérvet, és refluxot.Nagyon nagy fájdalmaim vannak,már egy doboz esomeprazolt beszedtem Caviscon és Lacto seven-nel együtt.A diétát nagyon betartom, 8 kilót fogytam egy hónap alatt.Éjszaki alvás egyáltalán nem megy,erőtlen vagyok és fájdalmak csak kicsi ideigy enyhünek. Mikor számíthatok valami változásra,vagy mit tud még javasolni? Köszönöm.

AndoSandorne@gmail.com

(Andó Sándorné, 2016.07.19 16:33)

Tisztelt Professzor úr! megállapítottak nálam gyomorfekélyt,idült gastritist,rekeszsérvet, és refluxot.Nagyon nagy fájdalmaim vannak,már egy doboz esomeprazolt beszedtem Caviscon és Lacto seven-nel együtt.A diétát nagyon betartom, 8 kilót fogytam egy hónap alatt.Éjszaki alvás egyáltalán nem megy,erőtlen vagyok és fájdalmak csak kicsi ideigy enyhünek. Mikor számíthatok valami változásra,vagy mit tud még javasolni? Köszönöm.

picitimi91@freemail.hu

(Varga Tímea, 2013.07.03 18:44)

Jó napot kívánok!


Elnézést a zavarásért! Olyan problémám van, hogy tegnap állapítottak meg nálam gyomor gyulladást (hurutot), az lenne a kérdésem, hogy ennek mennyi az elmúlási ideje? Szombaton kezdődött este erős hasi görccsel ez tartott vasárnap egész nap, majd vasárnap az ügyeleten kaptam injekciókat, attól jobban lettem és tegnap mentem el a háziorvosomhoz. Az evés nem nagyon megy, tegnap kezdtem már el vmit eszegetni. Viszont hétfőn indulnánk Horvátországba nyaralni és már nem tudjuk lemondani, viszont ott félpanziós ellátásban leszünk és nem tudom, hogy mennyire szabad majd ennem vagy mennyire nem. Hétfőig van esély, hogy elmúljon és ott "normális" tudjak enni?
A gyógyszer amit kaptam: Buscopan, azt mondta az orvosom, hogy ebben minden benne van ami kell és emellé még váltottam ki probiotikumot. Ha elmegyek nyaralni és megint előjönnének az erős görcsök, akkor ezt a Buscopant ehetem?


Előre is köszönöm válaszát!


Tisztelettel: Varga Tímea

Re: picitimi91@freemail.hu

(IRÉN, 2016.01.25 16:55)

Re: picitimi91@freemail.hu

(Nagy, 2014.01.09 13:00)

picitimi91@freemail.hu

(Dr. Bubó, 2014.02.18 20:01)

Kedves timi ! Nehogy má elmenjé má,mert cserefakabátba azaz hegedű tokban hoznak haza ,szinte biztos ! A jegyket

Re: picitimi91@freemail.hu

(f, 2014.06.13 21:57)